Najljepši kontakt između zemlje i mora dogodio
se na crnogorskom primorju.

Lord Byron

"U smislu prirodnih lepota, malo je toga u južnom Mediteranu sto se moze porediti sa crnogorskim
fjordom. Deo jadranske obale koja pripada Crnoj Gori je najčistiji deo Mediterana ".

JACQUES COUSTEAU

Crna Gora je puna tajni koje čekaju da budu otkrivene. Mnoge od tih tajni su lako
dostupne automobilima i prosjecan vozac će uživati u istraživanju drevnih gradova
zatocenih među mirnim vodama, i spomenicima sakrivenim na ogromnim planinskim vrhovima.

Financial Times

Njegusi

Na padinama planine Lovcen iznad Kotora nalazi se zivopisno planinsko selo Njegusi u sastavu istoimenog nacionalnog parka. Njegusi su poznati kao rodno mjesto dinastije Petrovic koja je vladala Crnom Gorom od 1696 – 1918 godine.

Sa svojom nadmorskom visnom od oko (900m) i blizinom mora, Njegusi su prava vazdusna banja gdje se ukrstaju dvije klime. To je gotovo netaknut cedan prostor bez ikakve industrije.

Posebna atrakcija je stari put koji vodi od Kotora do sela Njegusi, cuvene Lovcenske serpentine, kojih ima 25 i simbolizuju 25 km puta.

Njegusi su posebno atraktivni u ljetnjem periodu kada su temperature mnogo nize nego na primorju. Ovo je jedno od najljepsih vidikovaca odakle se pruza pogled na crnogorsko primorje, a ako je vrijeme naklonjeno moze se vidjeti i obala Italije.

Na Njegusima mozete uzivati u cuvenoj Njeguskoj prsuti, siru(koji je u XVII vijeku usao u Njemacku antologiju svjetskih sireva) i medovini. Takodje, možete posjetiti rodnu kucu Petra II Petrovica Njegosa u kojoj se cuvaju uspomene i sjecanja na ovog izuzetnog covjeka koji se djelom poput Gorskog Vijenca svrstao u sam vrh svjetske knjizevnosti.